Honda VTEC versus i-DSI

Schrijver: Monica Porter
Datum Van Creatie: 22 Maart 2021
Updatedatum: 1 Juli- 2024
Anonim
Moteur IDSi Honda
Video: Moteur IDSi Honda

Inhoud

Door de jaren heen heeft de Japanse auto- en motorfabrikant Honda niet alleen bekendheid verworven voor zijn line-up van voertuigen, maar ook voor zijn innovaties in het optimaliseren van motorprestaties. De belangrijkste van deze innovaties is Variable Valve Timing en Lift Electronic Control, ook bekend als VTEC, en Intelligent Dual and Sequential Ignition, of i-DSI. Maar is het ene systeem beter dan het andere?


Nokkenas Basics

Interne verbrandingsmotoren zijn afhankelijk van de inlaat van lucht en brandstof in de cilinder voor verbranding en uitlaatkleppen naar het verbrandingsmengsel van de cilinder. Kleppen moeten op specifieke intervallen openen en sluiten en een nokkenas zorgt daarvoor. Een nokkenas is in feite een lange metalen as met uitstekende lobben. Elke keer dat de nokkenas roteert, bedienen de lobben andere mechanismen zoals hefwerktuigen, duwstangen of tuimelaars om sommige kleppen en andere kleppen via een veermechanisme te sluiten.

Timing problemen

High-performance autoliefhebbers vonden vaak een probleem met hun snelle auto's: ze waren niet zo goed in prestaties bij lage snelheden. Dat komt omdat het wordt gebruikt om met hoge snelheden te werken. Racemotoren hebben bijvoorbeeld een langere timing in hun inlaat- en uitlaatkleppen. Kleplift speelt ook een belangrijke rol: hoe hoger een kleplift opent, hoe meer lucht-brandstofmengsel de cilinder binnenkomt en hoe meer het verbrandt, wat meer vermogen oplevert. Standaardmotoren hebben echter de neiging om lagere klepliftaantallen te hebben.


Variabele kleptiming

Dit dilemma werd opgelost met de komst van het Variable Valve Timing of VVT-systeem. Daarvoor bereiken ontwerpers compromissen tussen de prestaties van motoren met lage snelheid (gemeten in omwentelingen per minuut of RPM) en hogere RPM-snelheden. VVT is een van de beste manieren om de timing te veranderen en levert een grotere efficiëntie en kracht over een breder bereik van motor-RPM's.

VTEC

Eerdere variabele kleptimingsystemen bestonden, maar Honda's VTEC-systeem was out of the pack.Het werkt door meerdere nokken van verschillende grootte in de nokkenas te gebruiken, evenals verschillende tuimelaars naast elkaar. Bij lagere toerentallen, slechts enkele van de nieuwste tuimelaars, die op hun beurt de kleppen optillen. Deze nokken zijn zodanig gevormd dat alleen de juiste hoeveelheid lucht-brandstofmengsel in één keer de cilinder binnenkomt om de versnelling te optimaliseren. Maar wanneer de motor een bepaald aantal RPM's bereikt, wordt een regeleenheid geactiveerd die in wezen een slot is dat in de tuimelaar wordt vergrendeld. Hiermee kunt u het meeste uit uw ervaring halen, inclusief die met hogere profielen. Dit tilt de kleppen naar een hogere graad en optimaliseert de prestaties bij hoge toerentallen.


i-DSI

Ondertussen wil het i-DSI-systeem dezelfde resultaten opleveren als VVT-technologieën, maar met een andere aanpak. In plaats van te sleutelen aan nokkenontwerpen om de kleptiming te bepalen, speelt i-DSI met de timing van de bougies die het lucht-brandstofmengsel aansteken. Standaardmotoren gebruiken één bougie voor de belangrijkste punten; i-DSI gebruikt twee per cilinder, gerangschikt in een diagonaal patroon.

Hoe i-DSI werkt

De eerste bougie, die zich naast de inlaatklep bevindt, ontsteekt net wanneer het mengsel de cilinder is binnengekomen. Terwijl het mengsel begint te branden, ontsteekt de tweede bougie, waardoor de vlam verder wordt uitgebreid tot volledige verbranding. De timing tussen de opeenvolgingen van ontstekingen varieert afhankelijk van de motor voor maximaal brandstofverbruik en vermogen. Bij middentoerentoerentallen is het interval tussen de eerste ontsteking van de bougie en de tweede bijvoorbeeld groter, terwijl bij hoge toerentallen het systeem een ​​bijna gelijktijdige ontsteking aan beide uiteinden levert.

VTEC versus i-DSI

Beide systemen gebruiken het RPM-bereik. Hoewel VTEC wordt geassocieerd met krachtige voertuigen, is i-DSI meer gerelateerd aan compacte auto's dan het is. Beide technologieën dienen hun eigen doeleinden en daarom is het moeilijk om de ene technologie als beter te verklaren dan de andere. In termen van impact en ontwerpinvloed werpt VTEC echter een grotere schaduw, met tal van andere fabrikanten en hun eigen versie van Honda's innovatie, zij het onder verschillende namen.

De Iuzu Rodeo wa een pick-up die door Iuzu werd vervaardigd van 1988 tot 2002, toen de D-Max hem verving. De 2001 Rodeo kan een viercilinder, 2.2L motor of een zecilinder, 3.2L motor hebben. Alle ver...

Een bepaald agentchap dat de titel uitgeeft, kan een "herbouwde" titel verlenen aan een eerder verklaard totaal verlie. Aftermarket-garantiebedrijven hebben een reed betaande voorwaarde die...

Fascinerende Artikelen